banner-articles-category-kids.jpg

Tinkama vaikų dantų priežiūra

Vaikų burnos ertmė ir dantys nuolat keičiasi. Todėl reikia priimti ir specialius burnos higienos sprendimus.


0–3 metų


Dantų vystymasis
 

Maždaug 6–8 mėnesių vaikams prasikala pirmasis pieninis dantis, paskui kalasi vis nauji dantys.


Dantų valymas
 

Pirmieji dantys turėtų būti valomi kiekvieną dieną ryte ir vakare su ryžio dydžio kiekiu vaikiška dantų pasta, kurios sudėtyje yra 1000 ppm fluorido.


Nuo 3 iki 6 metų


Dantų vystymasis

 

Maždaug trečiaisiais metais vaikams paprastai išdygsta visi pieniniai dantys ir viršutiniame bei apatiniame žandikaulyje po pieniniais dantimis susiformuoja nuolatiniai dantys.


Dantų valymas
 

Vaikai dabar norėtų savo dantis valytis patys ir išbando įvairius dantų šepetėlio laikymo būdus. Šio amžiaus vaikai jau gali valytis savo dantų kramtomuosius paviršius.
 

Šio amžiaus vaiko dantys nebus pažeisti apnašų tik tada, kai juos du kartus per dieną nuodugniai valys suaugusysis su 1000 ppm fluorido ryžio dydžio kiekiu vaikiška dantų pasta.


Nuo 6 iki 12 metų


Dantų vystymasis
 

Dėl klibančių pieninių dantų, tarpdančių ir besikalančių nuolatinių dantų keičiantis dantims burnos higiena yra sudėtingesnė. Be to, specialiai prižiūrėti pirmiausia reikia naujus nuolatinius dantis. Dėl to kyla didesnė dantų ėduonies rizika.


Dantų valymas
 

Siekdami naujus nuolatinius dantis apsaugoti nuo dantų ėduonies, savo vaikui turėtumėte parinkti dantų pastą, kurioje fluorido kiekis yra didesnis (1000-1500 ppm). Dantis geriausia valyti dantų šepetėliais su X formos šereliais, kurie patenka į tarpdančius ir taip padeda geriau pašalinti dantų apnašas. 

Dantų ėduonies prevencija naudojant fluoridą
 

Fluorido turinčios dantų pastos naudojimas užtikrina vaiko dantų apsaugą nuo apnašų. elmex® Toothpaste for Children yra 1000 ppm efektyviojo amino fluorido.

Tinkamas dantų valymas taikant KAI metodą

myszka-1.png

Kramtomieji paviršiai

 

Pirmiausia valykite visus kramtomuosius paviršius – viršutinę savo dantų pusę. Pradėkite nuo dešiniosios pusės iš paties galo. Pirmiausia valykite apatinius dantis, tada – viršutinius, paskui taip pat valykite kairėje pusėje esančius dantis

myszka-vol2.png

Išoriniai paviršiai

 

Paskui išvalykite išorinius paviršius. Dantų šepetėliu vedžiokite apskritimus: dešinėje pusėje iš paties galo į priekį, taip pat ir kairėje pusėje. Tada suglauskite dantis tarsi kąsdami ir taip pat išvalykite kandžius.

myszka-3.png

Vidiniai paviršiai

 

Galiausiai valomi vidiniai paviršiai apačioje ir viršuje. Vėl pradėkite nuo paties galo ir valykite nuo raudonosios dalies link baltosios, nuo dantenų link danties.

 

Ir nepamirškite – dantis reikėtų išsivalyti kaskart pavalgius.