Jautrūs dantys – simptomai, priežastys ir dantų valymas

Daugelio žmonių dantys yra jautrūs. Ši problema žinoma daugiau nei pusei suaugusiųjų. Dauguma su ja susiduria tik kartais.

Kas sukelia dantų jautrumą?

 

Paprastai dantys tampa jautrūs dantenoms atsitraukus. Tai ne tik sustabdo natūralią apsaugą ir atveria jautrų dentiną.

Ar jautriems dantims skirta dantų pasta taip pat padeda ir tada, kai dantenos yra jautrios?

 

Siekiant užkirsti kelią dantenų skausmui ir dantų jautrumui, labai svarbi yra burnos higiena. Valykite dantis du kartus per dieną, skalaukite burnos skalavimo skysčiu ir bent kartą per dieną tarpdančius išvalykite su valymo siūlu. Valant tarpdančius ir sritis, kuriose dantenos liečiasi su dantimis, neleidžiama susidaryti dantenų uždegimui ir sustiprinamas dantenų audinys. Todėl mes rekomenduojame pradėti naudoti specialiai jautriems dantims sukurtus produktus kaip elmex® Sensitive Professional Repair & Prevention dantų pastą, apsaugančią nuo dantų jautrumo. Joje esantis cinkas apsaugo dantenas, o ProArgin® formulė užveria atvirus dentino kanalėlius, taip efektyviai išvengiant dantų jautrumo simptomų.

 

Dantų pastos „elmex Sensitive Professional Repair & Prevent“ formulė „ProArgin®“ iškart gydo jautrias dantų sritis, o cinkas padeda sustiprinti dantenas, kad vėliau jos netaptų jautrios.

Jautrių dantų priežastis

Dažniausia dantys tampa jautrūs, kai atsitraukia dantenos. Taip ne tik nebeužtikrinama natūrali apsauga ir atsiveria jautrus dentinas.

Tipiniai simptomai:

  • reagavimas į temperatūrą valdant labai karštą arba labai šaltą maistą,
  • skausmo pojūtis esant šaltam orui, pvz., bėgiojant žiemą,
  • skausmas valgant rūgštų maistą arba geriant rūgščius gėrimus,

Sužinokite apie jautrius dantis daugiau.

Ką galiu padaryti, jei mano dantys jautrūs?

  • Kai dentinas yra atviras, skaudamus dantis reikia valyti kruopščiai ir švelniai. Rekomenduojama valyti minkštu dantų šepetėliu
  • Smarkiai nespauskite valomų dantų
  • Skaudamus dantis valykite specialia jautriems dantims skirta dantų pasta
  • Specialus dantų skalavimo skystis suteiks papildomą apsaugą visiems dantims
  • Reguliariai lankykitės pas savo odontologus – tikrinkitės profilaktiškai

Teisinga dantų valymo technika

Jūsų dantų valymo technika turi įtakos jūsų dantenoms. Darant šveičiamuosius judesius į visas puses, ilgainiui atsitraukia dantenos. Ypač tais atvejais, kai dalis dentino jau atvira, problema gali tapti dar sudėtingesnė. Valykite apskritiminiais judesiais. Naudingų patarimų gali duoti jūsų odontologai.

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Sveikas dantis:

 

Pagrindinė dantų šepetėlio padėtis: šereliai pritraukiami prie išorinio danties paviršiaus, lygiagrečiai su dantenomis ir dantimis, jų neliečiant.

Aktyvinimo etapas: šereliai uždedami ant dantenų ir dantų šiek tiek juos paspaudžiant.

Ilustrace techniky čištění zubů zaměřená na čištění pod správným úhlem.

Nedidelė erozija:

 

Judėjimo etapas: Šepetėlio galvute dabar siūbuojant iš lėto judama nuo raudonosios dalies link baltosios („vainikinės“) ir galiausiai link kramtomojo paviršiaus.

 

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Stipri erozija:

 

šie judėjimo veiksmai kartojami tris kartus ir visada atliekami kiekvienam dančiui atskirai. Svarbu per daug nespausti.

 

*elmex produktai yra labiausiai rekomenduojama produktų grupė, remiantis reprezentatyvia 300 Vokietijos odontologų apklausa, atlikta 2020 m. gruodžio – 2021 m. sausio mėnesiais. Ją atliekant buvo klausiama, kokie dantų pastų prekių ženklai rekomenduojami esant jautriems dantims.