Ar jūsų dantys jautriai reaguoja į cukrų?

Daugeliui iš mūsų apsipirkimas prašmatniems pietums yra kassavaitinė tradicija, svarbi šeimos susitikimų per šventes dalis arba gal net pasilepinimas po sunkių darbų. Tačiau per daug laikantis tradicijų ir lepinantis tai gali pakenkti jūsų dantų tvirtumui. Su jautriais dantimis susijusios problemos tikrai nėra malonios. Ir nors šis nemalonus jausmas gali būti susijęs su keliais veiksniais, daugeliui vis tik kyla klausimas: Ar mano dantys jautriai reaguoja į cukrų?

Cukraus poveikis dantims

 

Skanėstų su cukrumi, žinoma, norisi, tačiau jie gali pakenkti jūsų dantims, pažeisdami apsauginį dantų emalį. Saldūs patiekalai (paprastai juose yra daug cukraus) yra viena iš dantų jautrumo priežasčių. Saldumynuose, kuriuos daugelis iš mūsų taip mėgstame, yra daug fermentuojamų angliavandenių, kuriems jungiantis su bakterijomis jūsų burnoje susidaro rūgštys. Šios rūgštys skatina dantų emalio eroziją. Kuo daugiau cukraus maisto produkte, tuo daugiau rūgščių pagaminama. Galiausiai dėl šio emalio nykimo atsiranda danties ėduonis. Taip pat atkreipiame dėmesį: jei šiuos patiekalus ir gėrimus vartojate toliau, juose esantis cukrus tose vietose, kurias ėduonis anksčiau buvo pažeidęs, gali sukelti skausmą.

 

Dantų jautrumu paprastai vadinama šaknų arba dentino hipersensibilizacija. Periodontinės ligos ir dantenų atsitraukimas yra dvi dažniausios dantų jautrumo priežastys. Dentinas, prie danties kamieno arba šaknų esantis atviras, nebeturi apsauginio dantų emalio sluoksnio. Neapsaugotas dentinas leidžia patekti maisto likučiams, apnašoms bei rūgštims ir sudirginti giliai danties viduje esančius nervus. Dėl to gali pradėti skaudėti dantis.

 

Nesunku nustatyti, ar jūsų dantys yra jautrūs skausmui. Jei saldiems, rūgštiems, karštiems arba šaltiems patiekalams arba gėrimams susilietus su dantimis sukeliamas nemalonus jausmas arba skausmas, tai gali būti susiję su dantų jautrumu. Kitas simptomas, kuris gali atsirasti ir vėl pranykti, yra tas pats pojūtis įkvėpus labai šalto oro. Deja, daugelio žmonių dantys yra jautrūs. Maždaug pusė gyventojų bent kartą patyrė dantų jautrumą.

Ką galite padaryti, jei jūsų dantys jautrūs

 

Jei įtariate, kad jūsų dantys jautriai reaguoja į cukrų, galite imtis kelių priemonių sau padėti. Pirmiausia svarbu rūpintis tinkama burnos higiena. Dantis valykitės specialiai jautriems dantims sukurta dantų pasta, kad valydami dantis dar labiau nepažeistumėte dantų emalio. Kaskart pavalgę ne tik išsivalykite dantis, bet juos dar išvalykite su tarpdančių valymo siūlu. Dantų šepetėlį ir dantų pastą laikykite ir savo rašomojo stalo stalčiuje biure. Tam ypač tinka kelioninis dantų šepetėlis ir kelioninė dantų pasta.

 

Taip pat patariama pakeisti savo mitybos įpročius. Vietoj užkandžių, pvz., keksų, ir saldumynų valgykite gardžius vaisius ir daržoves. Tai galioja ir jūsų gėrimams. Vietoj limonado su cukrumi geriau gerkite vandenį, kad taip nuolat išskalautumėte cukrumi mintančias bakterijas. Becukrė kramtomoji guma irgi pakeičia saldumynus – ji yra saldi, bet nekenkia jūsų dantims. Tačiau, jei manote, kad jūsų dantų jautrumas cukrui yra lėtinė problema, turėtumėte apie tai pasikalbėti su savo odontologu.

 

Niekas nesako, kad negalite retkarčiais pasilepinti kažkuo saldaus. Kas kartais nenorėtų pasilepinti pyrago gabalėliu? Tačiau nepamirškite, kad geriausia viskuo mėgautis saikingai.

Daugiau prekių